Сеул: Гьонбокгунг – дворецът със сложното име

THIS POSTING IN ENGLISH

Не е лесно да си турист в Корея – всичките забележителности имат все едни такива трудни за помнене, дъъълги, съставни имена с нетипични за популярните езици комбинации от звуци. Като Гьонбокгунг (Gyeonbokgung, 경복궁) например. Което всъщност значело ‘дворец, благословен от небесата’.

Небесата не ще да са били особено щедри с благословиите обаче; историята на дворецa помни вражески набези и разрушителни пожари, следвани от дълги периоди на съществуване под формата на руини. И така в този ритъм отминали има няма седем столетия, докато най-после Япония (главните виновници за повечето разрушения) и Корея решили да заровят томаховката на войната. Няколко десетки години по-късно започнал мащабен проект за пълно възстановяване на този важен културен паметник, за радост на Сеулци и техните посетители.

Гьонбок (вход: 3000 корейски уона, почивен ден: вторник) е разкошен комплекс от  сгради, заобиколен от високи стени, издигащи се на фона на очертанията на планинския масив Букхан. Разположен е в северната част на булевард Седжонг (Sejong ro) и в съседство могат да се открият и няколко други, също така предизвикателни за именоване дворци – Чандеокгунг, Деоксугунг и Кьонгхуигунг

Map: Downtown/Shopping TourШирокият, многолентов булевард, водещ до двореца носи името на крал Седжонг, чиято статуя гордо се издига насред пешеходната зона пред главната порта (Gwanghwamun; не се наемам с кирилизацията тук…).

Крал Седжонг краси с лика си банкнотата от 10000 уона; извоювал това си право като преди 6 века положил  основите на хангул – корейската писмена система. Хангул заменя прекалено сложна ханджа (китайска писмена система), която отнемала години за изучаване и не била достъпна за обикновените граждани.

Допреди сегашното пътуване съм живяла в заблуда, че корейската азбука, подобно на китайската, се състои от хиляди символи. Оказва се, хангул е ‘нормална’ фонетична азбука, при това само от 24 букви. Подредбата им в думи, обаче, не е последователна, а на групи от квадратни блокове, всеки от които може да съдържа 2 до 5 букви. Моята приятелка Д. ни показа как се пишат СМСи на корейски – телефонът автоматично се досеща за конфигурацията на всеки блок и подрежда написаното в правилните думи. Малко преди статуята на крал Седжонг, има открит фонтан, който се превръща в любимо забавление за децата на Сеул през топлите летни месеци. През прохладният септемврийски ден на нашето посещение ‘сезонът’ изглеждаше да е приключил; видяхме само две момиченца да пристъпват плахо между струите. Фонтанът е красиво осветени през нощта.

Гьонбокгунг е номер едно в Топ 10 списъка на списание “Тайм” за най-важните места, които трябва да се видят в Сеул. Съответно, минахме през главната порта се и се оказахме заобиколени от завидно количество хора, пръснати във всяко кътче на основния двор.

След първия основен двор следва друга порта, после пак двор и пак порта (Heungnyemun и Geungjeongmun), които отвеждат посетителите до една от най-важните сгради в Двореца – Тронната зала (Geungjeongjeon, 근정전). Известен брой стълби делят земята от входа към нея, затова в чест на количката и бебето в нея, подминахме без да надзърнем. Пътеводителите казват, че било интересно да се види.

Още един двор ‘по-късно’, навалицата се поразреди и си стана направо самотно.

В най-задната част на комплекса се намира живописният Hwangwonjeong (което може да се преведе като “Павилион на всепроникващото ухание”), който се оказа идеален фон за няколкото семейни портрети, които си направихме. Районът около него беше като като във крайградски парк – красиво, зелено и изненадващо спокойно, като се има предвид разположението му на територията на най-посещаваната атракция в многомилионен Сеул.

Зелените площи бяха изпъстрени с хора, поседнали и полегнали на тревата; гледка подобна на тази, с която сме свикнали да виждаме по поляните на Сентрал Парк през летните уикенди, макар и в съвсем различна обстановка.На теория, астрономически лятото не беше приключило официално, но цветовете на есенната палитра вече бяха започнали да прошарват короните на дърветата в парка.

Докато се разхождаме, няколкократно попадахме на групи момичета, облечени с ханбок (hanbok); по-късно разбрах, че пред павилиона Gyeonghoeru, има нещо като магазинче, където всеки може да се докара временно, но съвсем безплатно с красива и цветна корейска национална носия. Почаквало се около час поне, а можело и повече в зависимост от броя на ентусиастите за деня.

“Смяната на Кралската гвардия’ е друга атракция, създадена за забава на туристите. Както се подразбира от честотата (на всеки кръгъл час, от 10 до 15:00 часа), това е само възстановка на оригиналния ритуал, в който са участвали кралски гвардейци на династията Чосон (1392 ~ 1910). Били са разделени на дневни и нощни смени, и церемонията се провеждала всеки път, когато приключвала една от смените.

Гвардейците бяха облечени в многоцветни, засукани униформи, носеха традиционни оръжия и част от тях свиреха на различни инструменти. Някои даже бяха обзаведени с фалшиви мустаци и бради за повече убедителност.

Церемонията продължава около 15 минути и е забавна за гледане.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: