Пампорово: Един вълшебен ски сезон в прегръдката на Родопите

ENGLISH VERSIONОтдавна не бяхме ставали свидетели на такава зима. Термометрите перманентно бяха замръзнали някъде там в ‘синия’ сектор под нулата, а снегът щедро се сипеше ден през ден, сякаш някой там горе искаше завинаги да затрупа в бяло калната реалност. В града любителите на шофирането пo неволя бяха добавили 20 минути физзарядка с лопата към утрините си преди работа, а пътуващите с градския транспорт за пръв път можеха да оценят претъпканите возила като бягство от ледената обвивка на студа отвън.

Но тези, които мечтаха за бяла Коледа бързо се отегчиха след белия Януари. Към средата на февруари гласът на недоволството започна трайно да се чува – фейсбуук стени, блогове и статии по вестниците искаха, молеха, настояваха ледената приказка да приключи.

Много бяха поразените от лютата зима, но не бяха малко и тези, които мълчаливо се радваха на всеки сантиметър паднал сняг…Тук тихо признавам вината си… Семейно бяхме ‘подострили’ своите ски уменията през новогодишната ваканция в Алпите и посрещнахме с радост новините за преспите сняг засипали и българските ски курорти. Не разполагахме с делнични дни ваканция, но набързо разпределихме уикендите между Пампорово и Банско. И макар пътят до Банско да е по-кратък и по-удобен за нас като жители на София, ние предпочетохме този до Пампорово по много причини.

Беше краят на януари. Първото ни ходене беше точно след вторият голям снеговалеж, последван от най-студените дни на годината. Тесният път нагоре в планината след Асеновград беше прилежно почистен, но преспите по края растяха с всеки изминал километър, така докато не се превърнаха в стени с човешки бой малко преди отбивката за Пампорово. Беше нереално красиво – бяло, много бяло, гладко и бяло навсякъде където погледнеш.Взехме лифта от Малина, няма да забравя гледката под краката ни – на пухкав, пресен, дълбок, неотъпкан сняг. Не се случват често такива неща и не се задържат за дълго; още на следващият ден шепа авантюристи бяха оставили ски следите си там. На връх Снежанка боровете бяха застинали като войници на стража, превили клони от тежестта на замръзналия сняг. Кристална красота, рапсодия в синьо и бяло, една игра от съвпадения на природата, която се случва веднъж на няколко години по нашите географски ширини. И досега се чувствам щастлива, че видях и мъничко нещастна, че имах само телефона за снимки… Пампорово предлага чудесни условия както за начинаещите скиори, така и за по-напредналите. В последните години са разработени и добавени нови писти и общата им дължина към момента достига 37км. Има четири отправни точки, които свързват пистите в Пампорово:

станция Ски Център – 1: с най-ниска надморска височина, до нея стига само писта №7. Свързана чрез станция Студенец с 4 местен, сравнително муден, лифт, който не достига директно до ключовия лифт Снежанка-Студенец, а изисква около 5-10 минути вървене със ски обувки и ски на рамо (няма снежна връзка).

станция Стойките – втора по надморска височина, свързана с дългите почти 4км писти Стойките 1 и 2. Основният недостатък за тази станция е, че се намира най-далеч от Пампорово и на практика стоящите в хотелите там не я ползват като начална точка. Което е предимство за тези с кола заради ненатоварения паркинг. Единственият лифт, който тръгва от станция Стойките е в посока кула Снежанка. Може би най-хубавият лифт, който съм виждала по българските ски курорти – шестместен, с кожени седла и ‘балон’ против вятъра. И никога няма опашка.

станция Малина – също толкова значима, колкото станция Студенец. По мои впечатления разполага с най-голям паркинг (на око около 50 коли, 5лв на ден) и е обслужвана от най-натовареният лифт – четириместния Малина – Снежанка. Много от хотелите в Пампорово разполагат със собствен транспорт от/до Малина, което става повод за малки стълпотворения от автобуси и микробуси след приключването на ски деня около 16:30-17ч.

станция Студенец – най-висока по надморска височина и ключов възел за пистите в Пампорово. Паркингът е сравнително органичен, може да се спре на няколко места – около комплекс Манастира и хотел Лапландия или на платения паркинг (7лв) пред хотела в средата на снимката долу. UntitledА тук можете да видите опашката на триместния лифт Студенец към Снежанка в един средно натоварен ден. Не повече от пет минути чакане. UntitledКасата за билети е непосредствено в дясно. Цени: 50лв целодневна/37лв половин ден (до/след 12:30). За деца под 7 години – безплатно. Което всъщност беше сериозно спестяване за нас в сравнение с Банско; там децата също плащат, при това около 40лв дневно.

За няколкото пъти, в които посетихме Пампорово тази година успяхме да опитаме от всички атмосферни условия – слънце, положителни температури,  (доста) отрицателни температури, снеговалеж, вятър, мъгла. И всеки път пистите бяха в най-доброто възможно състояние – без лед, оголвания, сериозни бабуни или неотъпкан сняг, личеше си, че се полагат сериозни усилия за добра поддръжка.

На страницата на курорта могат да се видят виртуални турове от почти всички писти, но поради начина на заснемане наклоните изглеждат по-полегати, отколкото в действителност са.  В ляво на снимката горе се вижда широката писта Снежанка – 1, която е обслужвана от котва, но също така се ползва от спускащите се от връх Снежанка към Студенец.  В горната си част, пистата е доста полегата, зелена, но все без нужда от ски ходене :), а в долната – почти червена. Поради по-сериозният наклон и съответно по-голямата нужда на неопитните да спират, в тази част на пистата забелязах винаги се оформят бабунести неравности.

В дясно може да се види част от Снежанка – 13, която няма самостоятелен лифт и се ползва само като червена свръзка между връх Снежанка по пътя към Студенец. Поради по-малкият трафик от скиори, винаги беше в блестящо състояние. Средно-широка, но с формата на полу тръба (half-pipe), което може да създаде известни затруднения на свикналите да кръстосват пистите по хоризонтално.UntitledНа снимката горе в дясно може да се види Снежанка – 2, която също е известна под името ‘Стената’ поради почти отвесния наклон в горния си край. Обслужвана е от котва, която тръгва от Студенец, а също така прави връзка и с писта №10, тръгваща от връх Снежанка. На тази писта се провеждаха състезанията за евро-купата, в резултат, на което беше прилежно заледявана и утъпквана през целия зимен сезон. Само за майстори, самоубийци и деца, които на ски изглеждат някак неподвластни на земното притегляне.

Горе в ляво се вижда и малка част от 5.5км дългата – Снежанка – 6, може би най-удачната за начинаещи (е, след някой друг урок все пак). Тръгва от връх Снежанка и заобикаля покрай Южните склонове, където са и най-слънчевите писти – Снежанка 8 и 9.  Участъкът между Студенец и Малина е сред от любимите ми; въпреки, сравнително лекия наклон, разстоянието е голямо и лесно се набира скорост. Е, малко след това има едни 200 метра, които буквално трябва да се ходят, но понеже винаги я спускаме на тръгване, го преживявам някак.

Снежанка – 11, силно червена в горния си край, се разклонява от пътя за Стойките и в долният си край се свързва с 12-ката и 5-тицата или с 4-ката, които завършват при лифта на станция МалинаПочти никакви хора, а малкото, които я пускаха бяха достатъчно добри, за да не си правят почивки по средата на пистата и да затрудняват не-толкова-можещите като авторката на този постинг. Горните маршрути бяха в перфектно състояние, изключая едно странно оголване в средната част на №11. 

На най-голяма популярност като че се радваха двете ‘Стойки‘, вероятно заради комбинацията  дължина (3.5км), стръмност (комбинация зелени/сини/червени участъци), удобен лифт и не на последно място – красив пейзаж наоколо. На долната снимка се вижда първият червен участък, който всъщност е достатъчно полегат, за директно спускане, дори за средноможещите. Внимателно вглеждане в долната снимка ще различи една розова точка на ски – това съм аз =). Благодаря на Роси от ideendom, че ме е увековечила и че ми предостави прекрасните си снимки за постване в блога. В долния си край Стойките – 1 е сравнително полегата, но е се намира непосредствено след червен участък, където може да се набере добра скорост.Сред морето от скиори по лифтовете се намираха и шепа ‘цивилни’ с нормални дрехи и обувки, запътени към емблематичната кула на връх Снежанка, наскоро отворила отново вратите си за посетители. Входът е само 5лв, истинска евтиния на фона на двупосочният билет за лифт от 19лв на човек. Благодаря на Юлето за информацията и предоставените снимки от терасата на кулата.Не знам за останалите, но за мен ски обядът е задължителна част от удоволствията на един хубав ден по пистите. Любителите на хубавата българска храна няма да останат разочаровани в Пампорово. За тях съществува ресторант-чайна ‘Бохеми’, който се намира в основите на писти Снежанка – 1 и 13.Там се предлагат всякакви български и родопски специалитети от печената домашна наденица през смилянска боб чорба до домашна баница с домашно овче мляко. Обстановката е непретенциозна, но задушевна, обслужването бързо, храната прясна, а цените – приемливи. Работят до 16:30 всеки ден и не отказват посетители дори и в последния момент.За съжаление, както всичко хубаво, и нашият ски сезон приключи в началото на март. Макар и още тогава върховете на борчетата да се бяха оголили напълно, купчините сняг със сигурност ще просъществуват далеч след първа пролет.

Advertisements
2 comments
  1. Ее, Събинка, значи е време за две неща – да се върнеш в Пампорово скоро и да се научиш да караш ски :)))

  2. Rois said:

    Ох, Пампорово! Не съм ходила там 10 години, а на времето цялата зима ми минаваше там(учих средно в Чепеларе, не за друго). Нахлуват ми всякакви спомени като чета, не знам колко стотици пъти съм пътувала и аз по пътя от Асеновград нагоре. Не карам ски, но често съм пила кафе на Студенец или Малина с други некаращи приятели, докато чакаме каращите да се наспортуват. Разбира се, сега сигурно всичко е много по-различно, отколкото го помня. Снимките са страхотни и така си го разказала, че от комплекса трябва да ти платят за реклама, според мен :))))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: